Perbezaan antara 'lamb' dan 'mutton'



Korang tau tak nak bezakan antara mutton dan lamb? Kalau kite tengok menu-menu masakan yang jenis berkuah macam sup, kari, stew ni semua masak menggunakan mutton. Mutton ni asal dari kambing (goat). So daging mutton ni keras sikit, warna pun merahhhh dan cara paling sesuai untuk masak mutton adelah teknik slow cooking
.
.
Berbeza pulak dengan lamb, di mana lamb ni merupakan kambing bebiri (sheep) dan daging lamb ni lebih kepada warna pink ke merah pucat. Haaa untuk dapatkan daging lamb yang sedap dan lembut dan selalu dikomersialkan adalah dari hasil kambing bebiri yang umur die setahun ke bawah. Bahagian-bahagian yang kite selalu makan kalau order kat restoren tu adalah dari part bahu (shoulder), rusuk (rib), betis (shank) dan peha (leg)
.
.
ZLambPerap ade ready stock jenis shoulder tau. Kite pakai Australian Lamb Shoulder. Chop chop punye
.
.
InshaAllah daging nye lembut, tebal dan juicy 
.
.
Nak Order klik link 👇
http://nak.la/RLEz
   
Like page kami 👇 https://www.facebook.com/ZLambPerapOfficial/

Comments

Popular posts from this blog

Kenali Bahagian Kambing

PEMBEKAL DAN PENGEDAR LAMB PERAP,CHICKEN CHOP PERAP