Khasiat Kambing
Tak semua orang suka makan kambing. Tapi kambing merupakan sumber daging merah yang terbaik antara semua
.
.
4 KHASIAT UTAMA KAMBING YANG MUNGKIN KITA TAK TAHU:
Rendah kolestrol – Kambing mengandungi paras kolestrol yang jauh lebih rendah berbanding daging lain, so good untuk makanan alternative daging merah yang terbaik
Rendah kalori - Dari sudut kalori, kambing mempunyai 175 kalori berbanding lembu (179 kal)
Lemak tidak tepu – Menurut kajian ACES, kandungan lemak tidak tepu kambing jauh lebih tinggi dari daging jenis lain. Ini adalah baik untuk membantu merendahkan risiko penyakit jantung, strok dan atherosclerosis (penyakit dinding arteri tersumbat kerana lemak)
Asid amino – Asid amino adalah sumber protein yang ideal. Daging kambing mempunyai semua jenis asid amino yg diperlukan tubuh serta kandungan zat besi yg tinggi mampu membantu pesakit anemia
Tidak lupa, daging kambing merupakan makanan Sunnah ya. Nabi Muhammad S.A.W pun suka makan daging kambing
Comments
Post a Comment